Sigara mı Sizi Bırakamıyor Siz mi Sigarayı?
Sigara mı Sizi Bırakamıyor Siz mi Sigarayı?
Sigarayı bırakmak isteyip bunu başaran insanların en büyük ortak özellikleri, sigarayı bırakmayı gerçekten istemeleri ve yeterince ciddiye almalarıdır. Çünkü bir şeyi ciddiye almadığınızda sonuca ulaşmak için fazla çaba sarf etmezsiniz.
Ciddiye nasıl alırız diye soruyor olabilirsiniz. Örneklemek gerekirse; doktorunuzdan kanser olma riski ile karşı karşıya olduğunuz ve sigaranın bu olasılığı arttırdığı konusunda bir uyarı duyduğunuzda ciddiye alırsınız. Sonuçta doktordur, şakası olmaz. Tabii ki bu uyarıları dikkate almayanlar da vardır.
Doktor ne kadar sigaranın kansere yol açtığı konusunda uyarsa da kansersin denmedikten sonra birçok alıcı yine ciddiye almaz. O nedenle, bu noktada alıcı profildeki bireyler arasında da farklılık gösterebilir. Sigarayı bırakmayı gerçekten isteyen biri, en ufak uyarıda bile ciddiye alıp eyleme geçerler. Diğerleri, sigarayı bırakmak istiyorum demelerine rağmen onlar için bu yalnızca dillerinde söylenmeye alışılmış bir cümledir. Durumun ciddiyetini anlamalarına sebep olacak bir hastalık ya da ölüm korkusuyla karşılaşmamışlardır, tetikleyici bir etken olmamıştır.
Sigara mı sizi bırakmıyor, siz mi sigarayı?
Uzun yıllar boyunca sigara kullanmış kişiler, her geçen gün daha bağımlı olmuşlar, vücutları daha fazla zarar görmüştür. Bazı örneklerde, oksijen maskesine bağlanmak zorunda kalındığı da görülmektedir. Kanser ya da KOAH hastalıkları, Verem, zatürre gibi akciğer hastalıklarına sahip olan kişiler sigara içiyorlarsa, dumanı ciğerlerine çektikleri anda iğne batıyormuş gibi hissederler. Böyle bir acıyı yaşayan kişi, tabii ki sigarayı bırakmaktadır. Ya da doğru terim kullanmak gerekirse, sigara onları bırakmaktadır.
Doğru karar verin!
Sigara sizi bırakmak zorunda kalmadan siz onu bırakın! Çünkü sonra çok geç olacaktır. Sigara içiyorum, sağlıklıyım algısına inanmayı bırakın. Sigaranın vücudunuza olan zararlarını kabullenin. Yalnızlığıma iyi geliyor, baş ağrımı geçiriyor, bu şarkıyla iyi gidiyor gibi bahaneleri koyun bir kenara. Bunlar, yalnızca sigaranın zararlarını görmezden gelmek için bilinç altınızda uydurduğunuz şeyler. İpleri elinize alın, sigaranın zararlı olduğunu kendinize kabul ettirin. Kendinize bir iyilik yapın!