Teknoloji, günümüz hayatımızı kolaylaştırdığı kadar de bizim tembel olmamıza nedenlerden biridir. Halbuki bu bizim teknolojiyi yanlış ve verimsiz bir şekilde kullanmanızdan kaynaklanır. Gün içerisinde sadece sosyal medyada gezinirken harcadığımız süreyi toplasak elde edeceğimiz veriler hiç de önemsenmeyecek miktarda değil. Eskiden kime sorsan hobilerin denir diye, çoğu kişi iki üç tanesini sıralardı. Fakat şimdilerde birine sormaya kalkışsan, on kişiden bir veya ikinin hobisi var. Belki de sosyal medyayı daha bilinçli kullanmayı öğrenebilsek, hobilerimiz için zaman artacaktır. Ama biz yaşadığımız monotonluğa o kadar alışmışız ki resmen aktivitelerden soyutlanmış bir toplum hale geldik. Peki, sosyal medyayı aynı anda hem kullanıp hem verimli olabilir miyiz?
Sosyal Medya Nasıl Faydalı Hale Gelir?
Örneğin; hobilerimizi, başkalarına da ilham verecek şekilde, sosyal medyada herkesle paylaşabilir ve hatta isteyen kişilere öğretebilir. Okuduğumuz kitapların özetini çıkarıp yayınlayabiliriz, çektiğimiz doğa, antik yapıtlar, toplum, gelenek resimleri dünyanın diğer uçtan insanlarla paylaşabilir. Arkadaş sınırlarımızı genişletebiliriz. Eskilerde sadece çevredekilerle arkadaş kurabiliyorken şimdi ise her memleketin insanı ile kolaylıkla arkadaş olabiliriz. Bu verimliliği, biz yetişkinler için, saklanılması kolay iken aynı durum çocuklar için geçerli değil, özellikle küçük yaştaki kullanıcıların cihazlara engelsiz ve korumasız bir şekilde ulaşabiliyorken. Bu olumsuz durumu olumluya dönüştürmek de işin çoğu anne babaya düşer.
Çocuklara Sosyal Medyayı Doğru Kullanmayı Nasıl Öğretiriz?
Çocuklarımızı özel günlerde teknoloji aleti alarak sevindirmek yerine onlara, her zaman hediye edebileceğimiz bir kitap alabilir, bir resim defteri, kalem veya bunun gibi kendileri geliştirebilecek şeyler. Böylece çocuk küçük yaştan hobiler aracılığı ile kendini bulur bu yolda ve ilerde daha sosyal medyayı kullansa bile onu daha verimli bir şekilde kullanmaya yönelecektir. Çünkü küçük yaşta anne ve babanın de yardım ile onların gelişimlerini etkileyecek seçimler yaptılar. Böylece çocuklar cihazlara aşina olarak değil de kitaplara, aktivitelere aşina olarak büyüyorlar. Bu durum de ilerde sosyal medyayı kötü tarafından değil de verimli tarafından kullanmaya yönelecektir. Günümüzde çokça tartışılan bir konudur;” sosyal medya kullanımı”.
Verimli bir şekilde kullanmayı öğrendiğimiz sürece sosyal medya aksine hayatımızı ciddi bir şekilde kolaylaştırıp zamandan tassaruf edebiliriz.