Teknolojinin zararları ve yararları hepimiz için önemli bir konu. Peki siz bu konu hakkında neler biliyorsunuz?
Özellikle 2000 sonrası doğan çocuklar, teknolojinin içine doğdular. Dolayısıyla onları teknolojiden uzak tutmaya çalışmak beyhude bir çaba. Bu durum göz önüne alındığında teknoloji ile ilgili yasaklar koymak yerine teknolojinin zararları ve yararları düşünülüp doğru kararlar vermelerine yardımcı olmak mantıklı bir seçim olacaktır.
Teknolojinin Zararları
Teknolojik gelişmelerin hayatımıza kattığı büyük kolaylıklar hepimizin malumu ancak işin bir de negatif boyutu var ki pek önemsenmiyor. İşte bu başlık altında özellikle normalden fazla ekran ve teknoloji kullanımına bağlı olarak gelişen bazı zararlardan söz edeceğiz.
- Uzun süreli bilgisayar ya da telefon kullanımlarında özellikle gelişim çağındaki çocuklarda odaklanma problemleri görülebilir.
- Sürekli ekrana bakmadan kaynaklı olarak göz kuruluğu, bulanık görme ya da benzeri görme sorunları ortaya çıkabilir.
- Dijital ekranların başında fazla kalmaktan dolayı bel ağrıları, bilek ağrıları, sırt ve boyun problemleri ortaya çıkabilir. Önlem alınmazsa fıtık ya da Karpal Tünel Sendromu gibi ağrılı ve zorlu süreçlere yol açabilir.
- Yine bilgisayar ya da telefon başında fazla kalan çocuklarda yeme bozuklukları ortaya çıkabilir. Çok az yemek yeme ya da bilgisayar başında aşırı ve kontrolsüz yemek yeme gibi problemler ileride daha büyük problemlere yol açacak seviyeye gelebilir.
- Sürekli olarak internet ya da oyunlarla vakit geçiren çocuklarda sosyal iletişim problemleri ortaya çıkabilir. Bu durumun devamında ise kendini gerçek hayattan soyutlama problemi baş gösterebilir.
Teknolojinin Yararları
Şimdiye kadar hep teknolojinin zararlarından söz ettik ama “Hiç mi yararı yok bu teknolojinin?” sorusunu cevaplamak gerekir. Teknoloji, doğru kullanıldığında gerçekten hayat kolaylaştıran bir nimet olarak kabul edilmelidir. Gelin biraz da teknolojinin yararlarına göz atalım.
- En basit ifadeyle açıklayacak olursak; teknoloji, insan hayatını ciddi manada kolaylaştırıyor.
- Teknolojik ekipmanların ve tıp dünyasının gelişmesi ile birlikte artık birçok hastalık çok hızlı biçimde tedavi edilebiliyor. Ayrıca teknoloji, genel manada düşünüldüğünde insan hayatını da uzatan bir etkiye sahip.
- Teknolojiyi doğru kullandığınızda çocukların zihinsel becerilerini de hızlıca güçlendirmek mümkün. Zihinsel beceriler özelinde hafıza ve dikkat konusunda da çeşitli dijital egzersizlerle sonuca gitmek oldukça kolay.
Günlük sadece 20 dakikalık egzersizler çocukların zihinsel becerilerini geliştiren ve odaklanma, konsantrasyon konusunda büyük katkılar sunan MentalUP tam da bu tanıma uygun bir uygulama. Pedagog onaylı olması ve reklam içermemesi sebebiyle de 10 milyondan fazla aile tarafından kullanılıyor.
Yararlı Zeka Uygulaması MentalUP’ı dene. - Doğru oyun ya da uygulamaları seçerseniz çocukların düşünme ve hayal kurma becerilerini güçlendirebilirsiniz.
- Teknoloji sayesinde artık evden çıkmadan ve birkaç tıklama ile istediğimiz her şeyi satın alabiliyoruz. Böylece hem zamandan tasarruf sağlıyor hem de hava koşullarından etkilenmeden alışveriş yapabiliyoruz.
- İstediğimiz kişiye saniyeler içerisinde ulaşabiliyor ve dilediğimiz zaman görüntülü konuşabiliyoruz.
- Eskiden saatlerce ansiklopedi karıştırarak edinebileceğimiz bilgileri şimdi sadece arama motorlarına sorarak edinebiliyoruz.
- Ulaşım teknolojisi sayesinde istediğimiz yere çok kısa sürelerde ulaşabiliyoruz.
- Meyve ve sebzelerimizi, yemeklerimizi istediğimiz ısıda saklayabiliyoruz.
- Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürgeler sayesinde ev işlerine artık daha az zaman ayırabiliyoruz.