Telefonla Konuşurken Neden ALO Diyoruz?

Telefonla Konuşurken Neden ALO Diyoruz?

 

Telefon insanoğlunun en önemli icatlarından bir tanesi. Uzun yıllar boyunca insanlar haberleşmek için çok çeşitli yöntemler denemişlerdir. Bu yöntemler arasında dumanla haberleşme, ateşle haberleşme ve hatta ayna ile haberleşme dahi kullanılmıştır. Ancak insanların akıllarında olan ama bir türlü gerçekleştirilemeyen haberleşme yöntemi sesli haberleşme yöntemindir. Telgrafın icadından sonra artık insanlar sesli iletişimin de mümkün olabileceğini anlamışlardır. Sinyaller karşı tarafa gönderilebiliyorsa ses dalgaları neden gönderilemesin?

Telefon nasıl İcat Edildi?

Telefonun mucidi Graham Bell tamamen başka bir icat üzerinde çalışırken şans eseri ses dalgalarının elektrik akımı verilerek kontrol edilebildiğini fark etmiştir. Bu yüzden de telefonun icadı üzerine yoğunlaşmıştır. Bu konuda kendisine en büyük desteği de sevgilisi Alessandra Lolita Oswald vermektedir. İlk konuşma denemelerini de sevgilisinin yaşadığı eve çektiği bir hat üzerinden onunla konuşarak gerçekleştirmiştir. Ancak bu konuşmalar oldukça sık şekilde yapılmaktadır. Graham Bell sevgilisini her aradığında telefonu onun mu yoksa diğer aile fertlerinden birisinin mi açtığından emin olmak için sevgilisinin adını söylemektedir. Bu konuşma denemeleri devam ederken bir süre sonra Bell sevgilisini uzun olan ismini söylemekten yorulmuş ve kendisine isminin baş harfleri olan ALO diyerek hitap etmeye başlamıştır. ALO telefonun icadı ile birlikte hayatımıza giren ve tüm dünyanın kullandığı evrensel bir kelime haline gelmiştir.

ALO Sözcüğünün Sırrı Ne?

Günümüzde telefonla arama yapan ya da çalan telefonuna cevap veren herkesin ilk kullandığı sözcük ALO olmakta. Telefonların şekilleri, kullanım alanları ve telefonla yapılabilen şeyler ne kadar artarsa artsın, telefonun yapısı ne kadar değişirse değişsin değişmeyen tek şey ALO sözcüğü olmuştur. 100 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada insanlar telefonlara ALO şeklinde cevap vermeye devam ediyorlar. Graham Bell bu sayede sadece literatüre yeni bir sözcük kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda sevgilisinin hatırasını da insanlar tarafından yaşatılmasına belki çok farkında da olmadan sebep olmuştur. Tarihin hiçbir döneminde icat edilen herhangi bir cihazla bir sözcük bu kadar içli dışlı olmamış ve milyarlarca insan tarafından kabul görmemiştir. Kabul görenler ise bu icatların zamana yenik düşmesi sonucunda unutulmuştur. Ancak telefon zamana yenik düşmediği için Alessandra Lolita Oswald adını da beraberinde yaşatmaya devam etmektedir. Graham Bell’in telefonla ilgili çalışmaları devam ederken kendisi ile birlikte çalışan arkadaşları dahi ALO sözcüğünü çok kısa bir zaman dilimi içerisinde benimseyip kullanmaya başlamışlardır.

Facebook Comments Box
Exit mobile version