Sağlık Haberleri

Tırnak Batması

Tırnak Batması

Tırnağın normalden fazla uzaması gereken tırnak kanalının dışına çıkarak tırnak kenarında bulunan ete doğru büyüyüp burada iltihaplanmaya sebep olmasına tırnak batması denmektedir. Tırnak batması eğer ilerlerse çok ciddi acılar verebilir ve kişinin günlük işlerini yapmasını, yürümesini zorlaştırır. Ülkemizde sıkça görülen tırnak batmasının tedavisi aslında çok kolay. Bir iki basit bilgiyle tırnak batmasından korunabiliriz. Tırnak batması genellikle ayak başparmağında görülür.

Tırnak batması neden olur?
Tırnak batmasının pek çok nedeni vardır. Birçok kişide farklı nedenlerle, farklı seviyelerde tırnak batması görülebilir. Genel olarak tırnak batmasının nedenleri
• En fazla bilinen neden yanlış tırnak kesmedir. Pek çok kişi ayak tırnaklarını keserken tırnakları dipten ve oval bir şekilde keser, bundan sonrada tırnakların ön kenarları deri altına doğru büyüyerek tırnak batmasına neden olur.
• Kesilen tırnakların keskinleşen uçlarını törpülememek; kesilen tırnakların keskin uçları deriye daha kolay girer
• Sivri burunlu ve dar ayakkabılar tırnak batmalarının en büyük nedenlerin biridir. Özellikle ayak tarağı geniş kişilerin bu tarz ayakkabıları giymesi tırnak batmasına davetiye çıkarır.
• Önü kapalı yüksek topuklu ayakkabılar kullanmak, tırnak batması nedeniyle doktora başvuran bayanların birçoğu bu tarz ayakkabılar giymektedir
• Ayakları fazla terleyenler de tırnak batması riski artmaktadır çünkü tırnak kenarındaki derileri daha yumuşaktır bu neden tırnak bu derinin altına daha kolay girebilir.
• Fazla kilo tırnak batmasında bir başka etkendir
• Tırnak kalınlaşması yine tırnak batmasına neden olmaktadır.
• Ayak parmaklarında darbe alınması nedeniyle de tırnak batması olabilir, bu özellikle futbolcularda, karateciler de ve maraton koşucuların da görülür.

Tırnak batmasının belirtileri
Tırnak batmasında belirtiler genellikle aniden orta çıkmaz. Tırnak kenarında kızarıklık, hassasiyet, şişkinlik, yürürken zorlanma, ilerleyen vakalarda; tırnak kenarında iltihaplanma ve aşırı ağrı duyma şeklinde kendini gösterir. Parmağımızdaki sorunun gerçekten tırnak batması mı yoksa başka bir şey mi olduğu anlamak için bir doktora görünmekte fayda var.

Tırnak batması nasıl tedavi edilir?
Tedaviye başlamadan önce tırnak batmasının nedeni ve seviyesi tespit edilir.

Tırnak batması yeni başlamışsa: Ayakkabı değiştirerek ve tırnağı uygun bir şekilde(düz olarak) keserek batmanın önüne geçmek bazen mümkün olur. Fakat bazı durumlarda bu yöntemler bir işe yaramaz ancak bir doktordan yardım alarak tedavi olabilirsiniz.

Evde yapılabilecek müdahale: Bir kaba ılık su konup içerisine birazcık tuz atılır ve ayaklar bu suda bekletilerek tırnaklar yumuşatılır. Daha sonra batmanın olduğu kenardan tırnak birazcık aralanarak buraya minik bir parça gazlı bez yerleştirilir böylece bu işlem sayesinde tırnağın ete daha fazla girmesi engellenir. bu uygulamaya 2-3 hafta devam edilir bu sırada tırnaklar birazcık uzatılır, kesinlikle dipten kesilmez ve dar ayakkabı giyilmez.

Tırnak batması ilerlemişse: Tırnak batmasının ilerlemesindeki en büyük neden, kişilerin ilk başlarda tırnak batmasını ciddiye almamalarıdır. İlerleyen tırnak batmalarında çoğunlukla cerrahi müdahale gerekmektedir.

İlerleyen tırnak batmalarının tedavisi:
Tırnak çektirme: tırnak çekimi iki şekilde yapılır.

1 – Yöntem: Tırnağın batan kısmı kesilerek sadece o taraf çekilir. Eğer tırnak uzadığında yine batacaksa çekilen kısmın tırnak kökü çeşitli aletlerle kazınır veya yakılır böyle batan tarafta tekrardan tırnak uzaması engellenir

2 – Yöntem: Tırnağın tamamen çekilmesidir. Bu işlem için parmak uyuşturulur ve tırnak kökünden çekilir. Tırnak batması nedeniyle zedelenen kenardaki dokular temizlenir. Çekim esnasında hasta acı hissetmez ve o gün içinde evine dönebilir. Fakat uyuşma geçmeye başladığında acı duyulabilir bunun için ağrı kesici alınır. Tırnak tamamen çekildiyse hastadan, 2-3 hafta açık burunlu ayakkabı giymesi istenir.

Protez/Ortez yöntemi: “plastik kanal yöntemi” denilen bu yöntem yakın zamanda uygulanmaya başlanan ve oldukça başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır. Bu yöntemde batan tırnağın altına plastik bir kanal yerleştirilir ve tırnağın bu kanal içerisinde uzaması sağlanır böylece tırnak ete giremediği için hızlı bir şekilde iyileşme olur. Uygulama oldukça kısa sürmektedir ve hastalar aynı gün içerisinde normal hayatlarına dönerler. Tırnak kenarına yerleştirilen bu plastik borular yaklaşık 15-20 gün tırnakta kalır. Süre sonunda tırnak kenarındaki zarar görmüş dokular temizlenir ve ihtiyaç varsa boru tekrardan takılır. Bu tedavide başarı yüzdesi oldukça yüksektir.

NOT-1: Tırnak batmaları tedavi edilseler dahi tekrardan batma olabilir. Bundan korunak için tırnak batmasına neden olan etkenlerden sakınmakta fayda var.

NOT-2: şeker hastalarında, kalp damar hastalarında, böbrek hastalarında ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda tırnak batması bir an önce tedavi edilmelidir çünkü tırnak batması olan yerden vücuda girecek mikroplar bu hastalar için ciddi tehdit olabilir. Bir de tırnak batması zamanında tedavi edilmezse iltihaplar kemiğe yerleşir bu da çok zor bir tedavi gerektiren ciddi bir sağlık sorunudur.

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu