Tüylenme genç kızların ergenliğe girerken bir belirti olarak karşılaştıkları bir durum olsa da bu durum hormonlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Koltuk altı, kol, bacak, genital bölge tüylenmesi ergenliğe bağlı olarak gelişir. Ancak bu durum zamanla baş edilmez bir durum aldıysa bir sıkıntının işareti olabilir. Özellikle yüz bölgesinde aşırı tüylenme var ise bu hormonlar ile alakalı olabilir.
Tüylenme sorunu genel olarak hormonel bir durumdur. Kişilerdeki hormon bozuklukları tüylenme ile kendini gösterir. Tüylenme artışı hafif ise genelde lokal tedavi uygun görülürken yaygın ve şiddetli olduğunda kişilerde psikolojik bir buhrana, utanca ve hatta depresyona bile yol açabilir. Bu tür sorunu olan kadınlarda nedenine göre uygun tedavi uygulanmalıdır. Peki bu tüylenme artışı bazı hastalıkların bir belirtisi olabilir mi?
Genel olarak bazı hastalıklarda özellikle bacaklarda ve kollarda kıllanma artışı olur. Bunun nedeni beslenme bozukluğu, anoreksia gibi hastalıklardır. Bunun dışında kullanılan ilaçlarda tüylenme artışına neden olur.
Kadınlarda görülen ciddi tüylenmeler her zaman ciddiye alınmalı ve bu soruna çözüm bulunmalıdır. Kadınlar genellikle bu sorunları ağda, epilasyon aleti, lazer ve tıraş bıçağı ile çözmeye çalışsa da bazı durumlarda bunlar yetersiz kalabilir. Eğer tüylenme sorunu hormonel bir sorundan kaynaklanıyor ise mutlaka ilaç tedavisine başlanmalıdır. Kişinin burada öncelikle yapması gereken konuya alanında uzman bir doktora giderek doktor gözetimi altında ilaç kullanmalıdır.
Tüylenme sorunu için kadınlar birçok doğal yöntemlere de başvurur. İşte o doğal yöntemlerden bazılar;
- Zerdeçal kürü
- Soğan kürü
Bu iki kür genellikle yüz bölgesinde oluşsan tüylenmeler için kullanılır. Ancak kullanırken dikkat etmekte fayda vardır. Bunun dışında nane çayı, limon suyu ve bal, zerdeçal ile gül suyu karışımı da tüylenme için başvurulan bir diğer doğal yöntemlerdir.