Uçuk Nedir?

Uçuk Nedir?

Uçuk çoğunlukla dudağın dış yüzeyinde ve burnun kenarlarında görülür. Tıptaki adı herpes labialis olan bu rahatsızlığın adı halk arasında uçuk olarak bilinir. Uçuğa herpes simpleks adlı bir virüs sebep olur. Bu virus yaranın ağrılı olmasına sebep olur. Uçuk rahatsızlığı nadiren de olsa ağız içerisinde, diş etlerinde, yanakların iç bölgelerinde ve damak bölgelerinde de oluşabilir. Uçuğa sebep olan virüs sadece insanlarda bulunur. Bu virüs yüzünden genelde 1-2 yaş civarındaki çocuklarda uçuk oluşmaya başlar. Bu oluşumun bebeklerde görülmesinin sebebi ise, uçuğun tükürükle ya da cilt temasıyla bulaşabilmesidir. Çocuklar çok daha hassas oldukları için bu virüsle kolay baş edemezler. Bu yüzden ağız içi yaraları ve uçuğu bulunan kişilerin bebeklere çok yaklaşmaması gerekir.

Uçuğa İyi Gelen Bitkiler

Vanilya Ekstresi: Saf vanilya ekstresinin uçuk oluştuktan sonra iyileşme süresini kısaltıcı bir etkisi bulunur. Bir parça pamuk ile saf vanilya ekstresi uçuğun üzerinde çok bastırılmadan 1 dakika kadar gezdirilir. Uygulamadan sonra yıkanmamalı ve günde 3-4 kez aynı uygulama tekrarlanmalıdır.

Nane Yağı: Nane yağının uçuk üzerinde ve çevresinde bulunan virüsleri temizleyici bir etkisi vardır. Bu yağ uçuğun oluşumu hissedildiği zamanda uygulanırsa büyüme ve iyileşme süresi oldukça kısaltılmış olur. Bir parça pamuk yardımıyla 1-2 damla nane yağını uçuğun ya da oluşacağını düşündüğünüz bölgenin üzerine ve çevresine uygulayın. Günde 2-3 kere tekrarlayabilirsiniz. Ancak eğer cildiniz hassas ise bu yağ size zarar verebilir.

Uçuğun Tekrarlamaması İçin Yapılabilecekler

Diş Fırçanızı Değiştirin: Diş fırçası virüs barındırmaya oldukça müsaittir. Bu yüzden uçuk iyileştikten sonra kullanılan diş fırçası değiştirilmelidir. Değiştirilmezse diş fırçanızda kalan virüsler tekrar uçuk oluşmasına sebep olabilir

Uçuğa Dokunmayın: Gün içerisinde farkında olmadan da olsa, sürekli olarak el uçuk olan bölgeye gider. Uçuğun kabuğunu parçalamaya çalışmak oldukça yanlış bir durumdur. Çünkü elinizi uçuğa dokundurduktan sonra cildinizdeki herhangi bir yere dokunma ihtimaliniz çok yüksektir. Bu yüzden başka bölgelerde de uçuk çıkmasını istemiyorsanız, uçuğunuza dokunmamak için kendinize hakim olmalısınız.

Güneşten Uzak Durun: Uçuğunuz varsa, güneş ışığından kaçınmanız gerekir. Çünkü sıcaklık ve güneş ışığı terlemeye sebep olacakğı için uçuğun yayılmasına da sebep olur.

 

 

 

 

Facebook Comments Box
Exit mobile version