Şifalı Bitkiler

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

 

Yer fıstığı hem çiğ hem de tuzda kavrulmuş şekilde tüketilmektedir. Yer fıtığının birçok faydasından bahsetmek mümkündür ancak bu faydaları en etkili şekilde alabilmek için çiğ halde yani ekstra işleme tabi tutulmamış halde tüketmek gerekir. Yer fıstığı denince birçok kişinin aklına içerdiği yüksek miktarda yağ gelmektedir.

Özellikle yüksek miktarda yağ içermesi sebebiyle kalori kaynağı bir besin olsa da bu yağ marketlerde satılan ürünlerin içerdiği trans yağlar ile karıştırılmamalıdır. Bu tip yağlar direkt olarak meyvelerden alındıkları için vücutta hem yakılmaları hem de depolanmaları çok daha kolaydır, iç organların zamanla yağlanmasına sebep olmazlar.

Yer Fıstığı Kimler İçin Uygun

Yer fıstığının yüksek kalorili olduğunu bilen birçok kişi tüketiminden kaçınmaktadır. Yer fıstığının içerdiği yağ ve şeker miktarı insan sağlığına zararlı değildir, öyle ki diyabet hastalığının tedavisi amacıyla bile kişinin şeker tüketimi yerine tüketebileceği besinler arasındadır. Bunun yanında yer fıstığı içerdiği proteinler de düşünülünce kalp sağlığını yüksek oranda korumaktadır. Farklı vitamin ve minerallerin vücudu alınması sağlık açısından son derece kritiktir. Yer fıstığı da yapısında birçok vitamin ve minerali bir arada bulundurma özelliğine sahiptir.

Yer Fıstığı Tüketiminin Önemi

Yer fıstığı tüketimi belirli hastalıklara sahip kişiler için önerilebilmektedir. Bunun dışında sağlıklı bireylerin de belirli aralıklarla tüketmesi birçok yönden sağlıklarının olumlu etkilenmesini sağlamaktadır. Safra kesesinde oluşan taşlar kandaki kolesterol seviyesi ile doğrudan alakalıdır. Yer fıstığının düzenli tüketildiği durumlarda kandaki kolesterol seviyesi düzenlenmektedir.

Bu da düzenli olarak yer fıstığı tüketen kişilerin safra keselerinde taş görülme olasılığının normal kişilere kıyasla daha düşük olduğunu göstermektedir. Bunun dışında yer fıstığının yapısında bulunan farklı antioksidanların hafızayı arttırıcı yönde etki yaptıkları düşünülmektedir.

Bu aktif maddelerin aynı zamanda vücuttan beyine doğru olan kan akışını düzenlediği bilinmektedir. Ayrıca yer fıstığı demir ve kalsiyum açısından zengin içeriklidir. Bilindiği üzere demir ve kalsiyum insan vücudunda başta kemik ve dişlerin sağlığı olmak üzere farklı etkilere sahiptir. Bu nedenle düzenli olarak yer fıstığı tüketen kişilerin kemik ve diş sağlıklarının iyi olacağını söylemek yanlış olmaz. İnsan kalp sağlığı için en büyük tehditlerin başında gelen doymuş yağlar yer fıstığında bulunmaz. Bu nedenle yer fıstığının yapısında bulunan yağlar insan sağlığı için son derece faydalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki yer fıstığının içindeki aktif maddelere karşı alerjisi olan insanlar vardır.

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu