Yüksek sıcaklardan nasıl korunmalıyız

Yüksek sıcaklardan nasıl korunmalıyız

Son zamanların çok konuşulan, hissedilen hatta can kayıpları yaşanılan hava sıcaklıkları küresel ısınmanın en önemli etkilerinden olan iklim değişikliklerini gözler önüne seriyor. Artık yaz olduğundan daha uzun, sıcaklıklarsa normalinden daha yüksek derecelerde seyrediyor.

Meteorolojinin yeni yaptığı uyarılarda batı ve güney kesimlerde mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerinde hafta sonu ise tüm yurtta 6 ila 10 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklıkları bazı hastalıkları tetikleyebiliyor. İnsan vücudunda kan dolaşımı vücudun ısısını azaltmasına yardımcı olur. Sıcaklıkların derecesine göre vücut kendini belirli bir ısıya ayarlamaya çalışır, çok sıcak havalarda ise kalp daha çok kan pompalamaya başlar ve kan damarları genişler bu şekilde ısı kaybı gerçekleştirilir.

Yoğun sıcağa maruz kalmak aşırı terlemeye sebep olabilir bu nedenle vücutta çok fazla su kaybı meydana gelir. Su kaybıyla birlikte hayati önem taşıyan kimyasalların da kaybedilmesiyle bazı rahatsızlıklar meydana çıkabilir. Halsizlik, bulantı, baş dönmesi ve kas ağrıları gibi..

Vücut ısısı 40 dereceye ulaştığında beyin, kalp, böbrek gibi organlarda ciddi tıbbi müdahale gerektirecek hasarlar oluşabilir.

Peki yüksek sıcaklardan nasıl korunmalıyız ve nelere dikkat etmeliyiz?

Günün en sıcak ve güneş ışınlarının en yoğun nüfuz ettiği saatler yani 11:00-16:00 arası mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalıdır. Aksi takdirde ise bol su tüketimi gerçekleştirilmeli, yoğun hareketten kaçınılmalı, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.

Aynı zamanda vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olmak için uzmanlardan tarafından duş alınması en sık önerilenler arasında.. Mümkün olmadığı zamanlarda ise eller boyun yüz su ile ıslatılmalıdır.

Ve tabi ki giyinme ve beslenme de yaz ayları için çok önemli roller oynamakta.. Genç bebek çocuk yaşlı ayırmaksızın üst üste giyinilmekten kaçınılmalı, pamuklu ve ince yani vücudun nefes almasını sağlayacak giysiler tercih edilmelidir.

Yoğun yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı daha çok haşlama ızgara buharda pişen ya da kendi yağıyla veya suyuyla pişirilen hafif yiyecekler tercih edilmelidir.Aynı zamanda terlemeyle birlikte kaybedilen mineraller için bolca meyve sebze tüketilmelidir.

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan soğuk içecekler mide kramplarına sebep olacağı ve fazla miktarda şeker içeren içecekler sıvı kaybına sebebiyet verdiği için daha masum ve daha sağlıklı içeceklere yönelinmelidir. Süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi..

Facebook Comments Box
Exit mobile version