Sağlık Haberleri

Yürürken Bacaklar Neden Bacaklar Ağrır?

Yürürken Bacaklar Neden Bacaklar Ağrır?

Bazen yürürken insanın bacaklarında ağrılar meydana gelebilir. Her bacak ağrısı sadece uzun yürüyüşlerin sonucunda veya uzun süreli ayakta durmaktan dolayı olmaz. Bu konuda bahseceğim olay damar tıkanıklığıdır. Şöyle ki yürürken bacağınız ağrıyor, durduğunuz zaman ağrı sonlanıyorsa bu sıkıntılı bir problemin olduğuna işarettir.

Halk arasında genelde bacak ağrısına çok ayakta kaldım, uzun süre yürüdüm, koştum ondandır gibi yaklaşımlarla bakılıyor. Fakat durum sanıldığı gibi olmayabilir. Kişiler arasında pek bilinmeyen periferik atardamar hastalığı yani bacaklara kan götüren damarların tıkanması sorunu sizde de olabilir.

Öncelikle bu tarz bir sağlık sorunu kişiyi asla öldürmez ama yaşam kalitesini ciddi düzeyde etkiler. Öldürmez ama süründürür diyebiliriz. Periferik atardamar hastalığı, kalp krizi kadar ciddi sağlık sorunudur. Kalp damarı tıkandığı zaman kalp krizi gibi riskler baş gösteriyorsa, aynı şekilde bacak damarlarında da tıkanıklık meydana gelir problemler oluşur. Tabi kalp krizi insanı o an öldürebilir fakat bacak atardamarı tıkandığı zaman kişiyi adeta süründürür. Tedavi edilmezse kişi ömür boyu bu ağrılarla yaşamak zorunda kalabilir. Bu sorunda kişinin hayat standardını düşürecektir. İş yaparken sıkıntılar çekilecek, kişi konsantre duygusunu zamanla kaybedecektir.

Bacak atardamar tıkanıklığı, yeterli miktardaki kan ve oksijenin gitmemesinden dolayı yaşanır. Hasta 100 metre yürüdüğü zaman bacaklarda ağrı meydana gelerek, hastanın olduğu yerde durmasına neden olur. Büyük ihtimal hastanın bir süre dinlenmesine neden olacaktır. Yürüme mesafeleri git gide kısalır ve kişiler bu sorun nedeniyle yürümekten korkar hale gelir. Bunun sonucunda ilerde bacaklarda yaralar meydana gelebilir, hatta kangren gibi ciddi sağlık sorunu oluşabilir.

Özellikle sigara içen, yüksek tansiyonu olan, yağlı beslenen ve şeker hastalığı olan kişilerde sıkça görülür.

Bacak damar tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?

Hasta kişi öncelikle ultrason ve tomografi testlerine girer. Anjiyo bulguları mevcut ise hasta öncelikle ilaç tedavisi alır. Eğer ilaç tedavisi yetersiz kalırsa, cerrahi yöntem devreye girer ve hastaya açık ameliyat veya kapalı yöntemle stent takılır. İşlem sonrası hasta eski sağlığına kavuşur ve yürüme sorunu ortadan kalkar. Bu işlemlerin ardından hasta belli periyotlarda kontrol edilmelidir aksi durumda hastalık tekrar edebilir.

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu