Kleptomania, hiç ihtiyacı olmadığı halde, marketten bakkaldan oradan buradan küçük şeyleri çalma hastalığıdır. Bu işi yapanlara da kleptomanyak denir. Bu bir nevi psikolojik hastalıktır ve 7 den 70 e kadın erkek her insanda ortaya çıkabilir. Karşı koyulması imkansız bir içsel dürtü ile, önceden planlama yapmadan küçücük şeyleri cebe indirme hastalığı olan bu hastalığı olanlar, bir şeyler çalarak rahatlarlar. Heyecanı zirvede yaşamak için bu yola başvurduğunu söyleyen yüzlerce Kleptomania hastası vardır. Amerika da her 11 kişiden biri bu hastalığa sahiptir. Basit ve değersiz şeyler çalarlar ve bununla kendilerini iyi hissederler. Kleptomania hastalarının tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalığa sahip olanların %66 sı kadınlardır. %33 ü erkeklerdir.
Kleptomania nedenleri
- Depresyon tetikleyici olabilir
- kaygı
- Bulimia ve iştahsızlık gibi yeme bozuklukları
- Alkol / uyuşturucu madde kullanma
Bir kleptomanyağın nasıl çalıştığını anlamak için, akıllarının nasıl çalıştığına ve hırsızlığa karıştıklarında nasıl hissettiklerine bakmak gerekir. Kişi bir şeyler çaldığında, bu eşyaları alırken aşırı ve bize göre gereksiz bir rahatlama hissederler. Çalınan şeyler, onları çalanlara lazım olmayan sakız şeker çikolata gibi basit ve ucuz şeylerdir.Uzmanlar beyindeki bir hormonun bundan sorumlu olduğunu belirtiyorlar, Dopamin, kişi kendini mutlu ve başarılı hissettiğinde salınan bir hormondur. Kleptomania hastası bir şey çaldığında, bir şeyleri başarmış olduğu hissini edinir, bu da dopamin salgısını arttırır. Çalma öncesinde yoğun bir stres yaşarlar. Bu stres de onlara haz vermektedir. Çalma başarılı olursa, kişi kendini bir fatihmiş gibi görür. Mutlu olur. Bu hastaların %90 ı çaldıkları şeyi, çaldıktan sonra market çıkışlarında ya da caddede bulunan çöp kutularına atarlar. Onu kullanmazlar.
Kleptomania Belirtileri
- Bir eşya çalmadan önce gerginlik hissi ve çalma dürtüsü
- Çaldıktan sonra büyük zevk duygusu
Kleptomania Tedavisi
Ruh Stabilizatörler : Bu ilaçlar, ruh halini normal bir zihinsel çerçeveden sapmadan sabit tutmaya yardımcı olmak için verilir. Lityum gibi ilaçlar yardımcı olabilir. Eşyayı çaldıktan sonra aldıkları güven hissi ve rahatlığı, çalma öncesinde verecek olan hormonları tetikleyici ilaçlar verilerek, bu hastalıktan onları kurtarmak mümkün olabilir.
Antidepresanlar
Antidepresanlar, serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar), fluvoksamin, fluoksetin, paroksetin ve benzeri ilaçlardır ve kleptomaniazlara yardımcı olabilir.
Anti-nöbet ilaçları
Valproik asit veya topiramat, bazı durumlarda çalma dürtüsüne karşı yardımcı olabilir. Her durumda, önce bir doktora danışmak tavsiye edilebilir.