Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, kimi bireylerin yirmi yaş dişlerinin hiç oluşmadığını, kimi bireylerde ise yirmi yaş dişlerin oluştuğunu fakat ömür boyu çene kemiklerinde gömülü kaldığını dile getiriyor. 20 yaş dişlerin gömülü kalması diğer dişler için de sorun yaratabiliyor.
Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, yirmi yaş dişlerimiz hangi yaşta çıkar sorusuna genellikle 17-21 yaşları arasında çıkar şeklinde cevaplıyor. Çoğunlukla yirmi yaş dişler de diğer dişleriniz gibi işlevini yerine getirebiliyor. Eğer çenede yer darlığı yoksa ve hasta temiz bakabiliyorsa çekilmeyip, ağızda bırakıldığı da oluyor. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, yirmi yaş dişlerimizin çeşitli sebeplerden kaynaklı enfeksiyona, ağrıya hatta kistlere, tümörlere sebep olacağını söylüyor. Bunun nedenini sorduğumuzda, Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU yirmi yaş dişin çıkması için uygun yerin olmaması, genetik nedenler kaynaklı olduğunu dile getiriyor. Yarı gömülü dişin temizlenmesi zor olabileceğinden yiyeceklerin ve plakların gömülü kalmasına sebebiyet verdiğini de belirtiyor. Bu gibi durumlarda bölgede lokal veya yayılan bir enfeksiyona yol açabiliyor. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, gömülü dişlerimizin komşu azı dişimizde ciddi diş çürümesine de neden olabileceğini söylüyor.
Yirmi Yaş Dişlerimiz Nasıl Çıkarılır?
Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU’na yöneltiyoruz. Gömülü yirmi yaş dişlerimiz kısmen mukoza ile kaplı olabilir, tamamen kemikle kaplı olabilir, normal sürmüş ve oklüzyonda olabilir. Hatta komşu dişimize yapışabilir. Bundan kaynaklı yirmi yaş dişlerimizin çıkarılması lokal bir cerrahi işlem gerektirebilir. Cerrahi işlemde gömülü dişin konumu bizler için önemli bir faktördür. Konumuna, zorluk derecesi ve hastanın isteğine göre normal lokal anestezik veya sedasyon ile 20 yaş çekimi işlemi rahatlıkla yapılabilmektedir. İntravenöz IV sedasyon, sinire komşu 20 yaş çekimlerinde ya da tüm yirmi yaşların aynı anda alınması gereken vakalarda konfor sağlamaktadır.
Yirmi Yaş Dişlerde İyileşme Süresi Nedir?
Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, iyileşme periodunun vakaya göre değişiklik gösterdiğini söylüyor. Kişinin sistemik rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi, ameliyatın zorluğu, gömülü dişin lokalizasyonu, kemik kaldırma miktarı, işlem sonrası ilaçların doğru kullanımı, hijyen eksikliği, sigara kullanımı gibi faktörlere göre iyileşme süresi değişmektedir. Yirmi yaş dişin çekimi sonrası buz kompres uygulanarak şişme ve morarma durumunu en aza indirilmesi sağlanır. Doktorunuz tarafından işlem sonrası ne yapmanız gerektiği hakkında detaylı bilgi verilir ve iyileşme sürecinizi en iyi şekilde geçirmeniz adına reçete yazılır. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, işlem sonrası ağız hijyeninin son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Yirmi Yaş Diş Çekimlerinde Sinir Hasarı Yaşar mıyım?
Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, nadir de olsa alt yirmi yaş diş çekimlerinden sonra çene, dudak ve dilde parestezi gibi bir komplikasyon olduğunu dile getiriyor. Bu durumda hastaların % 1 kısmında görülür. Dr. Dt. Zehra FIRTINA EKİNCİOĞLU, risk durumunun olup olmadığını ya da ne derecede olduğunu panoramik film veya tomografinizin değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Olumsuz bir durum yaşamamınız adına iyi bir çene cerrahı tercih etmelisiniz.
20lik Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Cerrah öncelikle filmi inceler. Yirmilik dişin diş eti içerisinde yer alması, köklerinin eğri olması ya da köklerinin kemikle yapışık olması, sinüs ile yakınlığı gibi durumlarda gömülü dişin kesi atmadan, kemik kaldırılmadan tek parça halinde çıkarılması genellikle mümkün değildir. Bu durumlarda özel tasarlanan insizyonlarla flap kaldırılır, bir miktar kemikte kesi yapılır, çekilecek olan yirmilik diş hekim tarafından birkaç parçaya ayrılır ve bu şekilde çekilir. Bölge varsa kist veya tümörlerden arındırılır ve yıkanıp dikiş atılır. Bu dikişler operasyondan ortalama 1 hafta sonra alınmalıdır. Bu gibi cerrahi işlemler ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girer.
Eğer siz de 20lik diş ağrılarına benzer sorunlar yaşıyorsanız çene cerrahına başvurarak muayene olmalısınız. Zamanında çekilen yirmilik dişlerinizin diğer dişlerinizin zarar görmesini önleyebilir, ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.